Zoeken op:

Vestigingsplaats
Postcode
Rijschoolnaam
Examenplaats

Rijschoolhouders

Inloggen Aanmelden

Begrippenlijst

Bijzondere verrichtingen

Tijdens het praktijkexamen moet je een aantal (meestal 2) bijzondere verrichtingen uitvoeren. Deze oefeningen voer je tijdens de autorit uit. Het kan hierbij gaan om een parkeeropdracht, een omkeeropdracht of een stopopdracht. Als je een vrijstelling tijdens de tussentijdse toets hebt verdiend, hoef je tijdens het examen geen bijzondere verrichtingen te doen.

Categorie B

Als je rijexamen doet voor Categorie B (het normale examen), dan ben je daarna bevoegd tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die niet meer weegt dan 750 kg (inclusief laadvermogen).

CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) houdt zich bezig met de verkeersveiligheid van de Nederlandse bevolking. Zij beoordelen de rijvaardigheid en de medische geschiktheid van de bestuurders die examen willen doen.

Eigen Verklaring

Als je een rijexamen aanvraagt, moet je altijd eerst een 'Eigen Verklaring' invullen. Hier moeten vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid beantwoord worden. Wanneer je een medische achtergrond hebt en op één of meer van de tien vragen op deze verklaring "ja" moet invullen, is het verstandig om de Eigen Verklaring al op te sturen vóórdat je met rijlessen begint.

Minimumleeftijd

Om praktijk- of theorieexamen te kunnen doen voor de personenauto (Categorie B) moet je minimaal 17 jaar zijn. Met rijlessen mag je al op leeftijd van 16,5 jaar beginnen. Als je op 17-jarige leeftijd je rijbewijs behaalt, mag je echter alleen onder begeleiding rijden. Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig rijden.

Praktijkexamen

Tijdens je praktijkexamen doe je een rijproef die door een examinator van het CBR wordt afgenomen. De examinator beoordeelt hierbij of je zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen waar de veiligheid van jezelf en anderen een grote rol speelt.

Proefles

Het is belangrijk dat het klikt met de autorijschool en jouw rijleraar. Om te kijken of het klikt, is het aan te raden om een proefles te nemen. Op deze manier maakt u hier zonder verdere verplichtingen op een persoonlijke manier kennis mee. De kosten van een proefles zijn meestal gelijk aan die van een gewone autorijles.

Rijopleiding in Stappen (RIS)

Sinds 2003 bestaat er de mogelijkheid om je rijopleiding in stappen te doen. Hierbij leer je stap voor stap autorijden. Met deze vorm van de rijopleiding bent je beter voorbereid op deelname aan het verkeer. De Rijopleiding in Stappen heeft verschillende voordelen:

  • De RIS heeft een hoger slagingspercentage;
  • De rijopleiding is van een hoge kwaliteit;
  • Je krijgt een stap-voor-stap aanpak;
  • Je bent beter voorbereid op deelname aan het verkeer;
  • Je krijgt een beter inzicht in je vooruitgang met behulp van de leerlingkaart.

Rijsimulator

Voordat je begint aan rijlessen, kun je al wel voelen hoe het is om zelf te rijden. Dit kan door alvast een aantal lessen in een simulator te volgen. De basisvaardigheden leer je hierin snel en efficiënt in stappen. De simulator kan moelijke verkeerssituaties herhaaldelijk en in wisselende varianten oproepen, terwijl dit in de praktijk vaak lastiger is. Bij een simulator is vaak ook een (virtuele) rijinstructeur aanwezig.

Slagingspercentage

Het slagingspercentage zegt veel over de kwaliteit van de lessen. Dit laat overzichtelijk zien welk aantal leerlingen van de rijschool in één keer slaagt voor het praktijkexamen. Hoe hoger, hoe beter. Elke drie maanden wordt het slagingspercentage opnieuw berekend door het CBR. Ga voor extra adviezen voor het behalen van je rijbewijs naar het menu-item 'tips'.

Spoedcursus

Als je op de "gewone" manier je rijbewijs haalt, zul je een aantal keer per week lessen en je zal er ongeveer een half jaar over doen. Maar er is ook een andere manier om snel je rijbewijs te halen. Hierbij kun je je rijbewijs in een aantal weken of zelfs in tien dagen halen. Op de websites van de verschillende rijscholen is hierover meer te vinden.

Theorie-examen

Voordat je praktijkexamen kunt doen met de auto moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen personenauto. Je kunt theorie-examen doen als je zestien jaar of ouder bent. Je theoriecertificaat is een jaar geldig.

Tussentijdse Toets (TTT)

Op ongeveer driekwart van je rijlessen kan je kiezen voor een Tussentijdse Toets, hiervoor moet je wel al in het bezit zijn van een theoriebewijs. Deze toets lijkt op een echt praktijkexamen waar de examinator van het CBR let op alles wat je bij een echt examen ook moet doen. Het is een manier waarmee je kan wennen aan het uiteindelijk examen. In deze toets kun je daarnaast een vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen van het praktijkexamen. Na afloop van het rijexamen krijg je een adviesformulier van de examinator waar hij/zij per onderdeel advies uitbrengt. Volgens het CBR heb je een grotere slagingskans als je een tussentijdse toets doet; je slagingskans ligt ongeveer 10% hoger.

Verklaring van geschiktheid

Voordat het praktijkexamen plaats kan vinden, moet vastgesteld worden dat je voldoet aan de lichamelijk en geestelijke geschiktheidseisen die van invloed kunnen zijn op je rijgedrag. Als er medisch geen belemmeringen zijn, verstrekt het CBR een Verklaring van geschiktheid.

Verklaring van rijvaardigheid

Als je een verklaring van rijvaardigheid ontvangt, betekent dit dat je je rijbewijs hebt gehaald en dat je zelfstandig de weg op mag. Het CBR bekijkt hierbij tijdens het examen of jij in staat bent zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. De veiligheid van jouzelf en van anderen spelen hierbij een grote rol. Het CBR verstrekt een Verklaring van rijvaardigheid als je rijvaardigheid voldoende is om zelfstandig de weg op te kunnen.