Zoeken op:

Vestigingsplaats
Postcode
Rijschoolnaam
Examenplaats

Rijschoolhouders

Inloggen Aanmelden

Rijbewijs (A-B-AM-C-D-E)

Verschillende rijbewijzen, voor verschillende bevoegdheden

 

Voor het besturen van een motorvoertuig moet de bestuurder in het bezit zijn van een rijbewijs. De meeste mensen zijn in het bezit van rijbewijs B; het rijbewijs dat nodig is voor het rijden in een auto. Met dit rijbewijs mogen bestuurders vanaf achttien jaar (of begeleid rijden met zeventien jaar) maximaal acht personen (negen inclusief bestuurder) vervoeren en er geldt een maximumgewicht van 2.000 kilo.
Naast dit gewicht mag ook een aanhangwagen getrokken worden met een maximum gewicht van 750 kilo.

Eenmaal in bezit van rijbewijs B is de bestuurder direct in het bezit van rijbewijs AM; het rijbewijs dat nodig is voor het besturen van een brommer, scooter of brommobiel.

Naast rijbewijs B kunnen er nog veel meer rijbewijzen worden gehaald bij een rijschool. Op deze pagina vind je een overzicht.

Rijbewijs A1, A2 en A


Voor het berijden van een motorvoertuig op twee wielen (motor of scooter) waarbij een maximumsnelheid geldt boven de 45 km per uur en een cilinderinhoud boven de 50 cc is minstens een rijbewijs A1 nodig.

Voor het besturen van een motorvoertuig op twee wielen met een maximumsnelheid boven de 45km/h bestaan drie categorieën:

  • De lichte categorie (A1)
  • De zware categorie met beperkingen (A2)
  • De zware categorie zonder beperkingen (A)


Rijbewijs A1

Er mag vanaf achttien jaar examen gedaan worden voor de categorie A1. Ben je in bezit van dit rijbewijs, dan mag je een motorrijwiel van maximaal 125 cc, met een maximaal vermogen van 11 kW en van maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW bestuurd worden.

Rijbewijs A2

Vanaf de leeftijd van twintig jaar mag examen gedaan worden in categorie A2. Verschil met A1 is dat het maximaal vermogen 35 kW mag zijn en maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht. Ben je al in bezit van rijbewijs A1 dan hoeft alleen het praktijkexamen afgelegd te worden, anders ook theorie. 

Rijbewijs A

Je moet minstens twee jaar in het bezit van rijbewijs A2 zijn om je rijbewijs A te halen. Er moet dan nog wel een praktijkexamen afgelegd worden. Begin je pas met 24 jaar met rijlessen, dan mag gelijk rijbewijs A behaald worden (zonder in het bezit van rijbewijs A1 of A2 te zijn). Met rijbewijs A mag een motorrijwiel met onbeperkt vermogen bestuurd worden.

Deze rijbewijzen kunnen bij de meeste rijscholen gehaald worden.

Rijbewijs AM

Het rijbewijs AM is nodig voor het besturen van een brommer, scooter of brommobiel. Hiervoor moet een theorie-examen en een praktijkexamen worden afgelegd. Indien je in het bezit bent van een geldig auto- of motorrijbewijs hoeft er geen apart AM-rijbewijs meer gehaald te worden.

Rijbewijs B+ en BE


Rijbewijs B+

Rijbewijs B+ is hetzelfde als rijbewijs B, alleen mag hierbij de totale massa 4250 kilo bedragen.

Rijbewijs BE

Bij rijbewijs BE mag de bestuurder een trekkend voertuig van categorie B besturen en een aanhangwagen of oplegger, waarbij de massa van de aanhangwagen maximaal 2.000 kilo mag bedragen. Deze mag ook meer bedragen als de maximumlast onder de koppeling van de middenasaanhangwagen niet meer dan het verschil tussen de toegestane massa van het trekkend voortuig en de massa in rijklare toestand van het trekkend voortuig is.

Rijbewijs C, CE, C1 en C1E

Rijbewijs C

Voor het besturen van een voertuig dat meer dan 2.000 kilo weegt, is rijbewijs C nodig. Je moet hiervoor al in bezit van rijbewijs B zijn. In de meeste gevallen gaat het om het besturen van een vrachtauto, grote bestelauto's, campers en kampeerauto's. Wanneer je voor de eerste keer een rijbewijs C aan wilt vragen, heb je een Verklaring van geschiktheid nodig. Je moet daarvoor een Eigen verklaring voor de categorieën C en D invullen en een medisch onderzoek ondergaan, waarvoor je een Geneeskundig verslag kunt laten opmaken. Bij verlenging moet de bestuurder wederom medisch gekeurd worden. Rijbewijs C mag vanaf 21 jaar behaald worden, of al vanaf achttien jaar als het gaat om vakbekwaamheid.

Om een vrachtwagen beroepsmatig te besturen, is er tevens een chauffeursdiploma nodig naast rijbewijs C.

Rijbewijs CE

Met rijbewijs CE mag een voertuig van categorie C bestuurd worden met een aanhangwagen met een totale massa van meer dan 750 kilo.

Rijbewijs C1

Rijbewijs C1 mag vanaf achttien jaar gehaald worden. Het rijbewijs is vijf jaar geldig en een medische keuring hoort erbij. Je mag dan een motorvoertuig met maximaal acht personen (excl. bestuurder) vervoeren met een aanhangwagen met een maximum massa van 750 kilo. Het motorvoertuig mag maximaal 7.500 kilo zjin.

Rijbewijs C1E

Rijbewijs C1E is nodig voor een trekkend voertuig van categorie C1 of B en een aanhangwagen. Is het trekkend voertuig van categorie C1, dan mag de massa van het voertuig meer dan 750 kilo zijn, maar de totale massa van voertuig plus aanhangwagen mag dan maximaal 12.000 kilo zijn. Is het trekkend voertuig van categorie B, dan mag de massa van het voertuig meer dan 3500 kilo zijn en de totale massa van voertuig en aanhangwagen mag maximaal 12.000 kilo.

Rijbewijs D, DE, D1 en D1E


Rijbewijs D

Rijbewijs D is nodig voor voor het besturen van een motorvoertuig met meer dan acht personen, exclusief de bestuurder. Met dit rijbewijs kan een bus bestuurd worden, of een aanhanger of oplegger worden getrokken met een maximum gewicht van 750 kilo. Voor zwaardere aanhangers is tevens rijbewijs E nodig.

Net als bij rijbewijs C moet de bestuurder medisch gekeurd worden om in aanmerking te komen voor het rijbewijs. Er dient eerst in het bezit van rijbewijs B te zjin. Het rijbewijs is vijf jaar geldig. Er mag vanaf 24 jaar examen gedaan worden in dit examen en al vanaf 21 als het gaat om de vakbekwaamheid van diegene. 

Rijbewijs DE

Rijbewijs DE is nodig om een voertuig van categorie D te besturen met een aanhangwagen van meer dan 750 kilo.

Rijbewijs D1

Met rijbewijs D1 mag een voertuig voor personenvervoer met meer dan acht maar maximaal zestien zitplaatsen (exl. bestuurder) vervoerd worden met een aanhangwagen van maximaal 750 kilo. Rijbewijs B is hiervoor noodzakelijk. Dit rijbewijs mag vanaf 21 jaar gehaald worden en vanaf achttien jaar als het gaat om de vakbekwaamheid van diegene. Dit rijbewijs is vijf jaar geldig en er dient een medische keuring gedaan te worden.

Rijbewijs D1E

Rijbewijs D1E is nodig om een voertuig van categorie D1 te besturen met een aanhangwagen met een massa van meer dan 750 kilo.