Zoeken op:

Vestigingsplaats
Postcode
Rijschoolnaam
Examenplaats

Rijschoolhouders

Inloggen Aanmelden

Tips om je rijbewijs te halen

Eindelijk is het dan zover, je bent achttien geworden en je mag je rijbewijs halen. Maar wat kun je nu eigenlijk verwachten van een rijschool? Waar moet je op letten? Wij hebben een aantal tips voor jou geselecteerd om gemakkelijk en snel je rijbewijs te halen.

1. Zorg voor de goede rijschool

Het allerbelangrijkste is dat je bij de goede rijschool zit. Jouw rijleraar heeft namelijk een heel grote invloed op jouw rijvaardigheid. Kies daarom altijd de rijleraar die het beste bij jou past. Neem hier dan ook goed de tijd voor. Zoek goed uit welke prijs-/kwaliteitverhouding het beste is en vergelijk verschillende autorijscholen met elkaar.

2. Bedenk goed hoeveel lessen je nodig zal hebben

Om vooraf goed in te kunnen schatten hoeveel lessen je nodig denkt te hebben, kun je aan je rijleraar het beste na de eerste rijles vragen een schatting te maken van het aantal benodigde rijlessen. Op basis hiervan kun je bekijken of je een pakket wil aanschaffen.

3. Kijk goed naar de slagingspercentages van de rijscholen

Vergelijk een aantal slagingspercentages van verschillende rijscholen. De verschillen hierin zijn namelijk enorm. Het geeft zeker een indicatie van de kwaliteit van de rijschool. Het is dus verstandig deze gegevens eerst te checken voordat je een rijschool kiest. Ga hier niet helemaal blind op af, maar vraag ook naar ervaringen van bijvoorbeeld andere (oud) leerlingen. Kijk verder bij het slagingspercentage goed naar het aantal gemiddelde lessen.

4. Neem voordat je definitief een rijschool kiest eerst een proefles

Als je een rijschool hebt gevonden die je geschikt lijkt, neem dan voordat je een heel pakket aanschaft eerst een proefles. In de proefles kun je ervaren hoe het is om les te krijgen en je kunt kennis maken met je rijschool. De proefles geeft vaak ook een indicatie van de hoeveelheid rijlessen die je moet aanschaffen. Ook kan de rijleraar je adviseren welke cursusaanpak en lesvorm het meest voor jou geschikt is.

5. Zorg voor een goede voorbereiding

Zorg ervoor dat je zelfverzekerd achter het stuur kruipt als je gaat afrijden. Neem dus genoeg lessen en voel je zeker over je eigen rijvaardigheid. Als je zelf vindt dat je er nog niet helemaal klaar voor bent, neem dan nog een paar lessen.

6. Rij zelfverzekerd en besluitvaardig

Ook al voel je je tijdens het rijexamen niet altijd even zeker, probeer dit wel uit te stralen. Toon initiatief in het verkeer en laat aan je examinator zien dat je actief deelneemt aan het verkeer. De examinator zal jou niet zien als bekwame chauffeur als je onzeker overkomt. De examinator moet het gevoel hebben dat hij zich veilig voelt in de auto.

7. Zorg ervoor dat je fit en uitgerust bent als je rijles of - examen hebt

Om een goede chauffeur te zijn, moet je scherp in het verkeer zijn en dat kan alleen maar als je fit en uitgerust bent. Tijdens het autorijden moet je je kunnen aanpassen aan het overige verkeer en je moet goed vooruit kunnen kijken.

8. Zorg ervoor dat je rijschool erkend is

Het is belangrijk dat je rijschool erkend is door bijvoorbeeld Bovag. Zo weet je dat alles volgens de regels gaat. Op deze website is een overzicht te vinden van een groot deel van de rijscholen die erkend zijn.