Zoeken op:

Vestigingsplaats
Postcode
Rijschoolnaam
Examenplaats

Rijschoolhouders

Inloggen Aanmelden

Veelgestelde vragen

Rijlessen, rijscholen, rijbewijs, slagingspercentage en meer

Zegt alleen het slagingspercentage iets over de kwaliteit van de rijschool?

Het slagingspercentage geeft een goede indicatie van de kwaliteit van de rijschool. Je moet je hier echter niet op blind staren. Kijk ook goed naar het gemiddeld aantal lessen van de geslaagden. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat een rijschool zijn of haar leerlingen pas na heel veel lessen laat afrijden om zo een hoog slagingspercentage te behouden.

Wat gebeurt er als ik elke keer zak voor mijn rijexamen?

Als je binnen vijf jaar na vier keer nog niet geslaagd bent voor je praktijkexamen is er een andere manier om examen te doen. Je krijgt dan een bijzondere vorm van examineren, waarbij de plaats waar de toets wordt afgenomen rustiger is, de beschikbare tijd langer en waar er meer persoonlijke begeleiding is. Als je dit examen niet haalt, krijg je na afloop advies over hoe je je rijvaardigheid kunt verbeteren.

Hoe ziet het theorie-examen eruit?

Als je opgaat voor je theorie-examen moet je ongeveer een half uur voor aanvang van het examen aanwezig zijn. Bij het ongeveer 45-minuten durende examen moet je 65 beantwoorden.

Het theorie-examen bestaat uit de volgende drie onderdelen:

  • 25 vragen over gevaarherkenning;
  • 30 vragen over verkeersregels;
  • 10 vragen over verkeersinzicht.


Zie voor voorbeelden van vragen de site van het CBR.

Wat moet ik meenemen naar mijn Theorie-examen?

Voordat je een theorie-examen kunt doen, moet je een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs meenemen.

Wat moet ik meenemen naar mijn praktijkexamen?

Als je officieel gaat afrijden bij het CBR moet je een aantal documenten met je meenemen. Je kunt geen rijexamen doen zonder:

  • Je oproepkaart;
  • Een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs;
  • Het ingevulde formulier Zelfreflectie;
  • Wanneer van toepassing, het adviesformulier van je tussentijdse toets.

Hoe weet ik dat ik de juiste keuze voor een rijschool maak?

Het belangrijkste bij het kiezen van een rijschool is dat je goed gekeken hebt naar alternatieven. Onderzoek dus goed welke rijscholen in de buurt zitten, hoe het slagingspercentage is en welke een goede prijs-/kwaliteitverhouding heeft.

Kan ik mijn rijbewijs halen met een handicap of beperking?

Je kunt je rijbewijs halen met een handicap of beperking als de verkeersveiligheid hierdoor niet in gevaar wordt gebracht. Het is hierbij verstandig om het CBR je rijgeschiktheid te laten toetsen voordat je met rijlessen begint. Hierdoor weet je van tevoren waar je aan toe bent. Bestuurders met een handicap moeten in principe aan dezelfde eisen voldoen als andere bestuurders.